Smakprov ökar sina intäkter med 130% tack vare en bättre sajt

”Vi är väldigt nöjda med resultatet. Fler läsare hittar oss, fler smakprov läses och böcker säljs – det är ju själva anledningen att smakprov finns. Vi hittade en partner i NAX som förstod målet med vår verksamhet och är hårt konverteringsdrivna.”
– Andreas Wiberg CEO Smakprov.se

Under slutet av 2018 byggde och lanserade Nax Nordic den nya sajten åt Smakprov.se. Sajtens affärsidé är content marketing – att öka förlagens försäljning genom att läsarna ska kunna läsa några sidor i en bok innan de köper den, du får ett smakprov helt enkelt och då ökar chansen att du köper. 
Genom att samarbeta med alla större bokförlag i Sverige har bolaget under åren byggt en bas på drygt 500 000 boktitlar. Varje gång en ny titel kommer ut ifrån ett förlag laddas den per automatik upp i smakprovs databas och i de fall då boken innehåller ett par sidors “gratisläsning” laddas även dessa in separat. 
Utöver den massiva databasen presenterar sajten ett antal topplistor med senaste nytt eller de mest lästa deckarna för stunden. Grundtanken är att alla flöden ska vara automatiserade och baserade på data så att sajtägarna endast ska ägna sig på manuellt redigeringsarbete vid speciellt tillfällen.Produktionen av den nya sajten krävde en hel del backendarbete men även fronten fick sig en ny design och ett tydligare call-to-action tänk. Resulterat blev att konverteringen per besökare (antalet köp via Smakprov.se) ökat med mer än 80% mot föregående år. Parallellt med den nya designen sattes en bättre SEO struktur upp vilket resulterat i en 50% ökning av besökare ifrån Google. Sammantaget ökade därmed omsättningen med hela 130% mot föregående år tack vare den bättre konverteringsgraden och en förbättrad SEO.