Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering

Vad är SEO?

Sökmotoroptimering även kallad SEO handlar i stort om att få så mycket trafik som möjligt ifrån sökmotorerna. I Sverige är Google så pass dominant att det räcker att anpassa och optimera din sajt endast mot den sökmotorn. Det handlar alltså inte om annonser utan om att ha en så pass relevant och bra sajt att Google vill presentera den för personer som gör specifika sökningar. SEO består av tre huvudområden. Den första är teknisk SEO som handlar om själva koden runt omkring din sajt. Den andra aspekten är contentbaserad SEO och består av allt innehåll som finns på sajten och hur det presenteras för Google. Vad ska du skriva om, vilket “keyword” ska du skicka till Google att texten handlar om och hur ska sökresultatet presenteras i Googles träfflista. Vi analyserar sökningar inom din bransch och vi gör en analys av hur era konkurrenterar rankar på sökord som är viktiga för er. Den tredje huvuddelen inom SEO handlar om att bygga trovärdighet digitalt i den bransch man verkar inom. Detta görs bäst genom länksamarbeten med andra stora och viktiga aktörer. Ju bättre länkar desto högre SEO ranking. NAX Nordic hjälper sina kunder med alla tre huvudområden.

Teknisk SEO

Eftersom vi i grund och botten är en digitalbyrå som bygger sajter och appar så har vi stor kompetens kring just teknisk SEO. Teknisk SEO handlar om att göra det så enkelt och snabbt som möjligt för sökmotorerna att crawla och indexera en sajt. Har sajten ett SSL certifikat, är den tillräckligt snabb, pushar den strukturerad data, är sajtmapen tillräckligt bra och hur väl passar sajten i mobilen? Alla dessa faktorer påverkar hur sökmotorerna rankar sajten. Det går att uppnå stora SEO förbättringar om den tekniska aspekten av sajten är rätt. Vi genomför inte bara en analys utan vi programmerar dessutom all kod som krävs.

Contentbaserad SEO

Det spelar ingen roll hur väl du tekniskt optimerar din sajt om innehållet är ointressant. Att ha bra och relevant innehåll på sajten är helt avgörande. Ju bättre innehåll desto längre tid kommer folk att läsa vilket skickar bra signaler till Google. Men det räcker inte med att enbart skriva bra texter utifrån ett SEO perspektiv. Det gäller att skriva om relevanta saker som många människor söker på i just din bransch. Vilka är de hetaste områdena/ämnena just nu, hur mycket skriver dina konkurrenter om dem och går det att hitta en vinkel på dem som gör du därmed hamnar på första plats i Googles träfflista. NAX Nordic arbetar med flera system som analyserar hur stor sökmängd ett visst sökord har, hur väl dina konkurrenter placerar sig för detta sökord och vilka synonymer till söket som har många sökningar men färre konkurrenter. Vi hittar stora relevanta områden med tillräckligt sökvolym som inte har för kraftig konkurrens. Att hamna på en topp 5 placering i Googles träfflista är det som ger trafik, allt längre ned ger marginel effekt.

Länksamarbeten och SEO

Att arbeta med länkar och hitta samarbeten med andra stora och relevanta sajter är kanske den viktigaste delen i SEO. Ju fler digitala ”kompisar” en sajt har som länkar in till innehåll på sajten har desto högre kommer Google att ranka sajten. Starka och viktiga länkar skickar en signal till Google att sajten är relevant och en auktoritet inom ett visst område. Googles algoritmer är komplicerade och under ständig förändring. Det är svårt att för stunden veta vilka parametrar som är viktigast i Googles beräkningar men länkar har alltid varit en väldigt viktig del för en sajts Google-ranking. Man bör därför arbeta mycket med denna del i sin SEO strategi

Varför SEO med NAX

En stor del av SEO handlar om att göra din sajt tekniskt effektiv. Det finns många “quick wins” i att optimera din sajt. NAX Nordic har under flera år byggt och optimerat sajter, vi kan kod i grunden.
SEO är också bara en del i att skapa så många konverteringar som möjligt till lägsta möjliga kostnad. NAX har 20 års erfarenhet av digital marknadsföring och trafikanalys. Genom att kombinera kod, dataanalys, digital marknadsföring med SEO så sänker vi era konverteringskostnader.